En dag i spenaten

pajLeeeeedigt och massor av lust att laga mat. Köket har ropat efter mig hela veckan så idag när Fredrik och Herman åkte till tennisen stannade jag och Ruben hemma och trollade i köket. Ruben bestämde att vi skulle laga ugnspannkaka med skinka och äpple (”som mormor gör”) till lunch och jag önskade mig paj med bacon, chevre och bladspenat.  Han vispade, hällde och provsmakade tills allt var perfekt. Vi fick till en ny pajdeg som faktiskt blev riktigt god, så här kommer ett ca recept;

Pajdeg

75 g smör
2 dl fullkornsdinkel
1 dl vetemjöl
2 nypor salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl naturell yoghurt

  • Kör smör, mjöl, salt och frön i mixern tills smöret är finfördelat.
  • Tillsätt yoghurten och kör till en deg.
  • Tryck ut den i en pajform och låt stå medan fyllningen förbereds.

Idag fördelade vi ett paket bacon, en liten smulad chevreost och bladspenat över pajdegen och blandade en äggstanning på 3 ägg, 2 dl, yoghurt, 1 dl mjölk, lite riven ost och svartpeppar. En mättande paj med nötig och god smak.

Eftermiddagen var helt underbar med lördagsgodis och filmmys med barnen.

spenatdippInnan middagen fixade Susanne sin bästa spenatdipp, till nachochips och kall öl. Den var tyvärr så god att det fanns knappt med plats kvar till maten.

Spenatdipp

1 påse fryst stuvad spenat
1 bit riven parmesanost
100-200 g riven stark ost
1 burk finhackade kronärtskockshjärtan (spara spadet)
Sambal oelek efter smak
Salt
Vitpeppar

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop och koka upp. Spä med spadet till önskad konsistens. Den blir lite tjock, chunky och sjuuuuukt god.

Resten av maten kom ju lite i skymmundan av ovanstående härlighet men smakar säkert bra till lunch i morgon. Lax, vitlöksfräst spenat, couscous och ugnsbakad citron.

  • spenatlaxIn med laxen (kryddad med citronpeppar, salt och pressad citron) i 200 grader i ca 20 min. Lägg med de pressade citronhalvorna i formen.
  • Koka couscous i buljong, olja och lite salt. Rör luftigt och tillsätt hackad persilja.
  • Fräs hackad vitlök och scharlottenlök i lite olja och smör, tillsätt bladspenat och låt smaka ihop sig tills laxen är klar.
  • Pressa den ugnsbakade citronen över och servera gärna med en sval sås.

Jag hade tänkt mig lite nätmelon med granatäpple, passionsfrukt och vaniljkesella till efterrätt men det fick verkligen inte plats.

1 Comment

  1. Posted 19 januari 2010 at 10:20 | Permalink

    Och jag som inte fick smaka av allt spenatigt…

    Själv har jag fått matprogramsnoja senaste dagarna, laddat ner alla matprogram som jag kommit åt. I february blir det matlagning för hela slanten.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*