Äppelplundring

äppelplundringTur att vedspisar finns!
Utanför har kvicksilvret sjunkit till -15, en uppvärmande brasa kan få oss frusna att glömma ”raggisar ”och luva en liten stund. Nu är julen slut och granen skall kastas ut för att ge plats för den sköna fåtöljen. Att titta på semesterkorten och äta en Äppelplundring, naturligtvis  tillagad i vedspisen,  får endorfinerna att öka. Gör dig av med julens favoriter i en enda panna.

Äppelplundring

10-12 Ingrid-Marie äpplen
Överblivna nötrester ur julekorgen, ratade nötsorter.
Russin i valfri mängd (helst ekologiska Sultanrussin)
10 Stora pepparkakshjärtan
100 g Smält smör
1½ dl äkta kallpressad rapsolja, gärna från Julita.
Ca 10 vedträn av god kvalitet, exempel björkved .

Gör så här:

  • Tvätta de röda blanka äpplena och halvera dem, låt skal och kärnhus vara kvar.
  • Skala och hacka nötterna, (hassel-para-mandel-valnöt.) Smula pepparkakorna och strö blandningen över äpplena.
  • Fördela sultannötterna över
  • Ringla likaså. Smält smör och rapsolja  på
  • När värmen i vedspisen är 250 grader är det dags att sätta in plåten i ugnen. Underhåll  värmen med nya vedträn vartefter det behövs.
  • Grädda i den varma ugnen, cirka 45 min. Vedspisar är personligheter så kontrollera gräddningen ofta.
  • Servera  gärna med en hemgjord vaniljsås, annars är även en kula vaniljglass från frysen helt sanslöst gott.

Skapelsen har jag döpt till Äppelplundring, för det passade utmärkt att kasta ut granen efteråt.

/Anntoinette

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*