Min farfar och Cajsa Warg

En dag väl värd att fira. Min sprudlande och sportiga farfar fyllde 80 år igår och hade hittat ett lysande sätt att fira det på. Barn och barnbarn var inbjudna till Cajsa Warg på Renstiernas gata (på hörnet vid Kocksgatan) där förkläden och fyllda vinglas väntade. Indelade i matlag, med varsit recepthäfte och en rottingkorg i handen fick vi gå loss i butiken och plocka det vi behövde för att genomföra vårt uppdrag. För den som inte har besökt denna fantastiska butik så väntar ett himmelrike att utforska.

Matlag 1, Förrätt: Vitlöksstekta pilgrimsmusslor med blomkålskräm, rostad pancetta och äppelsirap.

  • Musslor stekta tillsammans med krossade vitlökar och mycket smör, sedan saltade och pepprade till perfektion.
  • Blomkålspuré med smör, grädde och vitvinsvinäger.
  • Pancetta som rostats gyllenbrun i 120 grader ca 8-10 min.
  • Reducerad och avsvalnad blandning av äppelmust, äppelcidervinäger och socker.

förrätt1förrätt2

Matlag 2, Varmrätt: Rådjurssadel med rostade rotsaker, portvinsås och lingonchutney.

  • Rådjuret saltat, pepprat och förstekt innan det gick klart i ugnen. 100 grader till innertemperatur på 58 grader.
  • Skön blandning av potatis, lila morötter, blå congo (potatis), jordärtskocka, vitlök, rödbetor, palsternacka, timjan, salt och olivolja.
  • Portvinsåsen kokad på ben från råddjur, bananschallotenlök, portvin, kycklingbuljong smör och grädde.
  • Lingonchutney på lingon, bananschalotten, honung, muscovadosocker och äppelcidervinäger.

varm1varm2varm3

Matlag 3, Efterrätt: Chokladfondant med hallongranité och vit chokladsås. En rätt som kräver att få sitt recept publicerat. (6 personer)

3 hela ägg
3 äggulor
60 g vetemjöl
200 g mörk kvalitetschoklad
115 g strösocker
200 g smör extrasaltat

  • Smält choklad och smör i vattenbad.
  • Vispa ägg och socker (ej pösigt)
  • Tillsätt äggsmeten i chokladsmöret och blanda.
  • Vispa i mjölet och häll smeten i 6 välsmorda folieformar och ställ dessa i kylen i minst 30 min.
  • Grädda i 175 grader ca 15 min.
  • Vänd försiktigt ut den gräddade fondanten på en tallrik, pudra med florsocker.
  • Servera med nedanstående tillbehör eller en kula vaniljglass eller färska bär eller bara som den är till en riktigt god kaffe.
  • Hallongranité på mixade och silade hallon, sockerlag och pressad citron.
  • Vitchokladsås på grädde, vitchoklad

efterrätt

Tack farfar för en otroligt mysig kväll som jag verkligen kan rekommendera om man har nått extra att fira. Förutom ett fint minne så har vi två fina handdukar och en stor skopa inspiration nu när vi ska ta i tu med kvällens nyårsmiddag. Det blir mamma, pappa, barn framför brasan med god mat, bubbel och Khom Loy lyktor istället för fyrverkerier.

Gott Nytt År!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*