Monthly Archives: juli 2010

Tillbaka från urskogen


Det blev några kulinariska små utflykter på vår resa genom Västerbotten. Burträsks osthus med sin Västerbottenost hade en kul meny. Norrlandslasange gjord på tunnbrödsplattor istället för pasta och renskav istället för nötkött. Vansinnigt mycket smält ost på toppen och lingonketchup till.

Vi hade väl tänkt att vi skulle köpa med oss en ostfilé, dvs mitten på en stor ost. Den som är krämigare och smakrikare. Men vi åkte ifrån kylväskan så det blev som inget av det.


Till efterrätt valde våra små kottar den finaste bakelsen och dissekerade den långsamt, andaktsfullt och med små njutningsfulla ljud.


Kulorna fyndades på loppisen mitt över gatan.


Några loppisfynd till mig. Och sist men inte minst så besökte vi kiosken med galna mjukglassar.


Jag bad om en liten och fick till svar att det här var den minsta de hade. Jag visste faktiskt inte om jag skulle skratta eller gråta. Jag tycker inte om att slänga mat.

Sen en lååååång bilresa hem med många stopp. Loppisar, mat, fika, kisspause, middag, lite åksjuka, några billekar, lite bråk i baksätet och lite sömn. Sen var vi äntligen hemma. Här har telefonen täckning, det är mörkt när man ska sova och jag får sova i en säng :-).

Karl Alfred och jag


Stekt lax i sällskap av stärkande spenat. Riv ner en stor klyfta vitlök i god olivolja. Hetta upp oljan i en panna tills det doftar gott av vitlöken. Ner med spenaten, salt, peppar, en skvätt vitt vin, lite matlagningsgrädde och låt puttra en stund.
Idag åt vi det som det var, med en bit bröd till. Annars kan jag nog tänka mig pasta eller färskpotatis till.

Jag tror att det tog exakt tio minuter att laga :).

En helt vanlig dag i norrland

Godmorgon kossorna och kalvarna på granngården.


Sen några loppisar, och några fynd som jag tyvärr inte hann dokumentera förrän vinkelväxellådan (om jag minns rätt) exploderade i pärlan och vi fick uppleva ett bärgaräventyr. På en timme och en kvart hade vi tömt bilen på den nödvändigaste packning, flyttat över barn till andra bilar, blivit bärgade och fått en hyrbil och kunde fortsätt semestern som om ingenting hänt….. Nästan. Loppisbudgeten ströps åt när verkstaden ringde för att lämna ett pris :-/.


Jaja, några timmar senare satt vi i kvällssolen och njöt av grillade hamburgare i salladsblad, majskolvar, rött vin, godis och jordnötsringar. Gött!

Semester på ett ögonblick


Familjen är på tur igen. Från smällheta Toscana till svala norrland. Barnen är proffs på bilåkning nu, och vi har hört Eric Saades, Manboy på svengelska en miljon gånger.
Från ön till Uppsala, glass och jordgubbar hos M&M och sen raka vägen till Ikea i Sundsvall. Haha, hela familjen mättad för 107 kr och barnen svettiga efter lek i Småland. Vidare mot rövarbyn i Docksta norr om Härnösand för att träffa kusinerna, bo i campingstuga, dricka ett glas vin, leka i äventyrsparken och krashlanda på kudden.

Campingstuga kräver campingfrukost i dess enklaste form. Fulkaffe, polarkaka, mjukost, saft och en frukt för nyttigheten.

Nästa stopp, Sjöbotten. Återkommer därifrån, klart slut!

Födelsedagsmånad

Juli är en stor kalasmånad och i veckan firar jag systeryster, fina fina Johanna med andre hälft och pappsen.

Drinkar och tårtor hör till ett kalas på ön.


En mördegsbotten skulle det bli, det hade jag bestämt mig för. Och sen till fyllningen. Jag rensade skåpen och hittade lite marsanpulver som jag blandade tjock med lite mjölk, när jag insåg att det inte skulle räcka hittade jag en öppnad tetra med vispgrädde…. Ner med den i marsankrämen. Det blev en fin fluffig fyllning som ändå behövde nått mer. Lite rivet limeskal och limesaft och sen ner med krämen i det avsvalnade skalet och på med ett berg av jordgubbar och rivet limeskal.

Rulltårtan bär på min hemkokta rödvinbärssylt. Kanske inte en klassiker men faktiskt rätt gott. Syrlig och inte så söt och extra god med kall vaniljsås till skulle jag tro.


Drinkar med färgglada paraplyer på bryggan. Cinzano orancio (eller nått i den stilen) blandat med Strongbow cider och mycket is.


Dukat och klart. Grattis på födelsedagarna!!

Ö-liv


Första landningen på ön för den här sommaren. Mozzarellasallad och en Spritz Aperol på bryggan, barnen badar med armpuffar, solen skiner, myggorna håller sig borta och ekan väntar på en roddtur.

Spritz Aperol görs på ca en del Aperol (som tyvärr är beställningsvara på Systembolaget) och två delar mousserande vin. Vet egentligen inte om det är de rätta proportionerna men den smakar bra. Gärna med en skiva apelsin och lite is.

Svårt att välja

Det finns ju så mycket gott man kan njuta av just nu. Suck!!


Philadelphiaost med tacosås och nachochips eller vårullar från den nyöppnade thaibutiken i centrum. Äähh, vi tar båda ;)


Bbq-glacade ribs eller en nyttig majskolv… Äähh, vi tar båda.
Det får bli en löprunda om dagen om det här ska hålla.

Lita aldrig på en smal matbloggare.