Monthly Archives: april 2010

På grönbete

grillProjektgruppen har lämnat lokalerna för att finna vi-känslan igen. På schemat stod reflektion, friluftsliv, grillat och lek. Ååå, jag e så lycklig för att jag fick uppleva en ny smakkombo idag. Grillad Halloumi och grillat äpple, Det krävdes inte mer för att jag skulle börja drömma mig bort till sommarens sallader. Tänk ett stort fat med grönsallad och sen på med massa grillad ost och grillat äpple och nån god honungs…eller kanske citrusvinigrette. Ok, jag tror inspirationen är på gång…

Efter maten körde vi ett par timmar med Pictionary och det är ju löjligt kul.

Nu är det vår, nu ska man sitta ute

irishTypiskt måndagsgöra: En promenad ner till Solbrännans restaurang, åt röding och gick hem igen. Trotsade kallgraderna och tände en brasa på altanen. Dubbla filtar, mössa , jacka, fårfällar och värmande Irish coffee. En helt vanlig måndag ;-) inga konstigheter.

Irish Coffee

2 tsk farinsocker
2 – 4 cl irländsk whiskey
ca 1- 2 dl varmt kaffe
3 msk grädde, lätt vispad
kaffepulver eller riven choklad
  • Vispa grädden lätt.
  • Blanda farinsocker och whiskey i ett glas och fyll på med kaffe.
  • Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
  • Avsluta med att strö över en nypa kaffepulver eller choklad.

Ombyte

Jag jobbade med Gods & Gårdar i onsdags. Tapeter och tyger överallt. Jag tapetserade sjukt många väggar och draperade tyger till höger och vänster. Kul jobb, trevligt folk och en jätte låååång dag. Torsdagen blev lugnare. Fast i soffan med feberyrande Ruben. Fick ingenting gjort utan tog det bara väldigt lugnt. Idag, Fredag, och jag e taggad inför dagens reflektion och eftermiddagens afterwork.
Jo, sen var det maten. Om någon undrar vad som hände med matskrivandet så har jag ingen vidare svar på det ännu. Men det är väl mest troligt att inspirationen kommer igen… Eller brukar det inte vara så?!?

Nykär

Jag har fallit brutalt. Min familj vet inget ännu men jag skulle kunna tänka mig att flytta till denna fantastiska stad. Det må saknas radiokanaler, och man lever alltid on the edge med risk att bli påcyklad men det vägs upp av våren vid ån. En vårflod som har höjt vattennivån till bryggkanterna, en glass med vänner, tusentals människor och änder som flirtar med varandra. Jag är såld.

Ny energi

Äntligen!! Svårt att inte bubbla av energi när solen skiner, första grillningen är avklarad och snödropparna ser ut som de här. Dagen på Idekraft var magisk, fisken på Riverside i Uppsala var sjukt god och sällskapet mer än underhållande. Tack mina fina klasskompisar för att ni finns!

Uppföljningen

Nu var det ju ett tag sen men doften och smaken av Kinas fantastiska cupcakes hänger kvar i mitt minne som en fladdrande tyllgardin. Här kommer recepten på underverken och jag hoppas att ni vågar prova på.

Ni vet, det är det vanliga. Smält smöret, vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop allt till en smet. Klicka ut i formar och grädda i 180 grader i 18 minuter. Bred på frosting och dekorera när cupcakesen har svalnat. Enligt mästarinnan i bakning går de att frysa med frostingen på men vänta med dekorationerna tills dess att de ska ätas upp.
Frostingen gör du lätt genom att röra ihop alla ingredienserna och sen låta den stå kallt tills den ska användas.

Banana Cupcakes
125 g smör
2 dl socker
2 st ägg
1,5 g bikarbonat
1,5 g bakpulver
3,5 dl vetemjöl
2 msk kokande mjölk
2 st mosade bananer
100 g hackade valnötter
kanel
kardemumma
nejlika

Mascarpone frosting
250 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker

Choklad Cupcakes
5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
2 st ägg
150 g smör
100 g hackad choklad (valfri smak)

Frosting
2 dl vispgrädde
250 g mascarpone
några droppar romessens
2 msk kakao

Hallon & Vit choklad med Kahlua Cupcakes
100 g smör
2 st ägg
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl bakpulver
1,5 dl bikarbonat
1 nypa salt
1 dl mjölk
1 dl kahlua
100 g hallon
100 g vitchoklad

Frosting
150 g smör
150 g Philadelphia
3 dl florsocker
1 msk hallonsaft

Till oändligheten och vidare


Jag och F har varit på äventyr. Vi bokade in oss på Yogabolagets gongresa. Jag har gått och sneglat på den där stora gonggongen och knappt vågat peta på den, den känns mäktig och helig på nåt vis. Hur som, en gongresa går tydligen till så här. Kryp ner på en ullig madrass med en mjuk filt, gärna bredvid en främmande människa ;). Invänta stunden då kroppen ska tonas in, dvs att långsamt ljuda fram från ditt innersta tillsammans med resten av gruppen. Vidare in i 60 min yogaklass följd av 60 min gongmeditation. Detta innebär, 60 min på rygg lyssnandes på gonggongens ljud. Mäktigt som jag anat men efter en halvtimme började ljudet kännas hotfullt jobbigt och mer en halva rummet snusade sött. ;)  Jag var tvungen att sätta mig upp och stirra in i ett ljus för att fokusera på nått annat än det höga ljudet. Haha, ja, det här låter kanske inte så ballt men det var efter pausen med organiskt te och frukt som jag insåg vad det handlade om. 30 min yoga igen och sen 30 min gongmeditation och det var då som ljudet av gongen liksom smög sig in och igenom och lyfte mig upp så jag svävade. Sjukt, jag var skeptisk i 3 timmar och sista halvtimmen var jag tydligen avslappnad nog för att uppleva något nytt. Haha, ja, man ska prova allt, ha ett öppet sinne. Nu e jag faktiskt beredd att prova en gång till.

Overkligt


Vilken fantastisk dag. Solen värmer, barnen hoppade på studsmattan och Ruben vill helst vara barfota.
Vi har hjälpt våren och hackat bort isen framför huset och där hittade vi massor av krokusar som bara exploderade när solljuset nådde fram. Påsklunch i smörrebrödsform. Surdeg i botten, potatis och senapssill på den ena och ägg och rökt lax på den andra. Man har nästan glömt bort hur gott det smakar med öl i solen. Musiken låter lite bättre än vanligt och snart ska vi till svärföräldrarna på middag. Glad påsk!