Monthly Archives: mars 2010

Stolt som en påsktupp


Det är omöjligt att inte bli tårögd av stolthet när Herman har bestämt sig för att önska alla dagiskompisar en Glad påsk! Ibland värker hjärtat av kärlek.

Time off


Ganska lite tid över nuförtiden. Hela veckan har gått och bloggen har fallit i glömska. Måndag med skola utan något spektakulärt i matväg. Tisdag, en fantastisk dag i utkanten av Uppsala. En sjukt effektiv dag där en vanlig falafel smakade fantastiskt. Onsdagen flöt förbi och sen kom torsdagen och äntligen, mellan plugg och jobb fick jag till slut till en lunch med världens bästa Johanna. Antipasto, ostar och vitt vin. Missade att det var våffeldagen men tog igen det ikväll.
Det blev våfflor med caviar, lök, avokado, blåbär, banan, honung, lime/socker. Allt i en enda röra men ändå med nåt skönt familjekaos vilande över sig. Två trötta päron i en soffa ser fram mot en helg tillsammans för att ta igen. Kort men koncist.

Snabbaste kålen


Billigare och snabbare kan det knappast bli. En rejäl och mättande studentmacka. För som en uppmärksam läsare påpekat, den här utbildningen i Uppsala är inte formens bästa vän så jag försöker hålla mig till mina vänner grönsakerna.

Det här behöver du:

Spetskål
Ljus soya
Olja till stekning
Gröna linser
Hönsbuljong
Vatten
Några cm röd chili
Lime
Honung
Salt & peppar
Surdegsbröd (eller nått annat favoritbröd)

•Häll i några nävar linser i en kastrull och täck dem med vatten. Tillsätt ca 1/2 buljongtärning. Koka tills linserna är mjuka. Ca 25 min.
•Hacka en bit chili (efter smak) och rör ned i de färdiga linserna, droppa över lite olivolja, pressad lime och honung. Peppra, blanda och ställ åt sidan.
•Strimla spetskålen och hetta upp lite olja i en stekpanna. Lägg i kålen i pannan och stänk över ljus soya. Fräs ett par minuter tills kålen börjar mjukna.
•Rosta lite bröd och lägg en stor hög med kål på en skiva bröd. Ät linserna till.

Den här kålen är snabb, enkel och galet god som tillbehör till det mesta.

Tips för lördagkväll

En halv meter surdegsbröd från Gateau kan mätta många magar. Till kvällen med hommus och oliver i morgon bitti med god ost och lite marmelad.

Till brödet, kanske en sallad på bladspenat, päron och ädelost toppat med svartpeppar och mitt senaste fynd, granatäpplesås från Laroc. Små smördegsknyten med ost och olivfyllning, penslade med ägg och strösslade med sesamfrön.

Glacade kycklingben till den som vill ha lite stärkande protein.

•Salta och peppra kycklingbenen, stek dem hastigt så de får färg.
• Lägg över i ugnsfast form, och kör klart i ugnen. 200 grader ca 10 min.

• Åter till stekpannan. Slå i lite vittvin i stekpannan och koka ur smakerna. Tillsätt ett par dl kycklingbuljong, några kvistar med timjan, salt, peppar, pressad citron, och några skivor citron.
Till sist knappt en dl apelsin eller aprikosmarmelad.
• Rör ihop och låt koka och reduceras till en glace.
• Ta ut kycklingen och vänd runt i glacen, låt koka in nån minut i pannan.

Min egna Leila

Titta, sukta och njut. Idag fick jag finfrämmande från vår arbetsgrupp i projektet. Kina, med rötter på andra sidan Atlanten ville baka cupcakes som teamövning och mys. Hon fullkomligt briljerade i köket medan vi andra försökte glänsa ikapp. Vi gjorde oss kanske bättre med varsin visp att slicka på. Kina hade packat ner allt som hennes skafferi hade att erbjuda i bakväg. Snygga strösselvarianter, smaksättningar, godis, karamellfärger, färskostar, frukter och bär och tuffade sedan hela vägen från Uppsala för att bjuda oss på en show. Recepten ska jag återkomma med för just nu kan jag inte minnas alla olika varianter. Det var hallon och vitchoklad med frosting på Kaluah. Choklad med hackad apelsinkrokant, frosting med rom och coklad. Pepparkaka med valnötter och mascarpone. Choklad med mintchoklad och romfrosting. Eller var det hallon med mintchoklad och mintfrosting och apelsin och rom med vanilj eller var det banan??  Hmm, jag ska fråga Leila ;-). En skön blandning av smaker och många koppar kaffe så kom vi till slut att besluta något vilket var en del av meningen med dagen.

leilaingrediensersmetactionhallontopp2physallissnygg2snygg1

Inget konstigt alls…..

Bara en helt vanlig måndag. Konsert i fryshuset, Dave Matthews band som jag har drömt om att se i flera år. Nu står vi här i ljuset av blinkande lampor och jag drömmer mig bort till vår soffa med en aukustisk version att slappa till. Det här öser men jag har ca fem öl för lite i mig. Vad hände med romantiskt, mjuka, sensuella, aukustiska Dave?? Men vänta… Nu kanske det händer nåt här…

Låt solen göra sitt jobb.

Cycklar och murgröna kämpar på för att ta sig upp ur snötäcket, vi dricker kaffe och låter solen göra sitt jobb.

Melodifestivalbidrag


Melodifestivalmysbidragen strömmar in och utan diskussion har vi röstat fram en vinnare. Essingens egna Ernst tog hem segern. Grattis vännen!!

Rekordbyrån


Världens längsta och segaste dag krävde ett enklare slut. Hela familjen kom hem samtidigt och vi slog middagsrekord. Lagat, dukat och serverat på mindre än 7 min. Någon som antar utmaningen?

2 paket färsk tortellini
1 burk smaksatt crème fraiche (chèvre, honung och rosmarin)
Broccoli och/eller gröna bönor
Salt

• Fyll två kastruller med vatten, låt koka upp och salta
• häll i pastan i den ena och grönsakerna i den andra, låt koka ca 3 min.
• Häll av pastan och rör ner crème fraichen. Toppa med färskmalen svartpeppar och servera grönsakerna till.

Vardagsromantik

hamburgarePå måndagar följer numera barnen med Mira och Elis hem efter dagis. De leker oavbrutet fram till middag och sen vill de fortsätta och inte bli störda av föräldrar som säger att det är dax att åka hem. Så idag bjöd jag ut Fredrik på en romantisk middag på vägen hem. Vad vi åt spelade inte så stor roll när vi hade en timme över. :-) På onsdag är det vi som hämtar på dagis så då kan vardagsromantiken sprida sig vidare…

Solsoppa på majs

Jag har haft en stor påse majs i frysen ett tag och tänkt att jag ska prova göra majssoppa. Idag blev vi många till lunch så jag kollade in lite olika varianter och gjorde tillslut min egen.

Majssoppa
1 påse frysta majskorn
4 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 jalapenofrukt
1 1/2 liter vatten
2 buljongtärningar (grönsak eller kyckling)
2,5 dl lätt crème fraiche
Salt och peppar
Olivolja
Ev. lite pressad lime

• Hacka löken och jalapenofrukten, riv vitlöken och fräs i lite olja.
• Tillsätt majs och fräs tillsammans.
• Slå över vatten och lägg i buljongtärningarna.
• Låt koka en stund och mixa soppan slät.
• Tillsätt crème fraichen och låt koka upp.
• Smaka av med salt och peppar.

Jag stekte lite bacon till för att bryta av den söta smaken från majsen. Den blev god men hade kanske passat bättre som en liten förrätt än som hel lunch.

Man tager vad man haver


En inproviserad efterrätt från helgen. Turkisk yoghurt i små glas toppad med honung och valnötter. Jag är helt galen i denna kombination och den går att spetsa till ännu mer med lite färsk frukt i botten. Sötsyrliga apelsiner, mjuka persikor eller väl mogna päron kanske.
I helgen blev det annanas, choklad och biscotti vid sidan om. En minibuffé med godsaker som räcker hela kvällen om man har en melodifestival eller film att se.

Gott!!!


Ett måsteprovavin. Innan var jag mest nöjd med att ha hittat bolagets snyggaste ettikett men nu sitter jag nöjd med ett glas vitt och drömmer om semestertider. Skön lördag med träning, vänner, scones, pulka, hämtmat och vin. Trevlig helg!

Ett bryt i vardagen


Gårdagen erbjöd ett bryt från pendling, intensivt lyssnande och reflektioner. En heldags jobb med LRF-Media i otrolig miljö. Solen strålade fullkommligt genom orangeriets tak, fuktig värme och utanför dörrarna gnistrande snö. En hög topp att njuta av, jag var som euforisk under dagen. Som så ofta när jag har haft en sådan rush av arbetslust så följer en dag av tyngre tankar. Gör jag rätt som pluggar, ska jag bara fortsätta tills jag får ett jobb eller ska jag behålla detta som extra tills jag är färdig med Idekraft?? Och sen…

Efterlängtad stund

Idag ska jag på jobb med G&G i Bergianska trädgårdens orangeri. Jag har lämnat barnen på dagis mellanlandat på Gateau i Näsby Park. Solen skiner in genom fönstret och min frukost smakar mer än gott. Det är bara min fina man som saknas.