Monthly Archives: februari 2010

En liten bagare

När storebror spelar tennis vill lillebror baka. Vi provade ett annat löjligt enkelt bröd. Det här kommer från AnnCristine och Ruben hade nog kunnat göra det här helt själv, om han hade kunnat läsa.

Äppelbröd

2 dl havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrön
1 dl torkade aprikoser i bitar
1 1/2 dl nötter el frön
2 tsk bikarbonat
2 nypor salt
4 dl naturell yoghurt
1 river äpple
3 msk honung

• Sätt ugnen på 175 grader.
• Blanda alla ingredienser ordentligt i en bunke.
• Lägg ett bakplåtspapper i en limpform och fyll på med smeten.
• Grädda längst ner i ugnen i minst en timme. Kontrollera med sticka, den ska vara torr.

Gammalt nytt nummer av G&G

GoG Mattor2Fick Februarinummret i brevlådan igår och snyggt var det. Mattor och lampor på sid 46-53.

Finn fem vårtecken

I morse klev jag ur huset för att åka till veckans absoluta egohöjdpunkt. En timme bodybalace som avslutades med en kort nackmassage med skönt linement. Jag satt kvar under min mjuka, varma filt och hade kunna stannat där en eviget. Utanför vår dörr stannade jag upp och andades plusgrader en stund. Det var där och då det hände, jag hittade små, små ljusgröna, ludna knoppar på vår trollhassel. Som att någon lyft lite på den tunga blöta ullfilten till vinter. Jag tror det vänder nu.

Fuskpalt från en äkta västerbottnare

Vad skulle vi göra utan våra våra fina föräldrar? Svärmor och svärfar hämtar barnen på dagis och med hem kom en påse nybakade bullar. Tidigare i veckan levererade samma svärmor palt som vi idag kunde värma till middag. Så, efter en lång torsdag, hämta upp våra små, värma middagen och sättas oss med fikat i soffan och mysa. Mamma, pappa, barn, alla nöjda och glada.
paltmixpalt

Palten är gjord på paltmix, en relativt ny nyhet från Norge. Bara blanda i vatten, forma, koka och sen bjuda lingon, kallt smör och mjölk till. Lätt som en plätt enligt en erfaren västerbottnare. Inte världens vackraste mat men absolut god.

Heta syster Agnes linsgryta med teff-ingera.

mat1mat2Eftersom Sandra är magsjuk, får syster hoppa in och gästspela. Gul linsgryta med det etiopiska surdegsbrödet ingera. Rätten är dessutom vegansk och full av nyttigheter!!

Det som behövs är gula linser, bladspenat, gul lök, massa vitlök, gröna ärtor, tomatpuree, någon curry ( jag använde vindaloo), ingefära, salt, peppar, honung, chili, limeskal och juice.

Teff-ingera har jag förmånen att kunna handla på matdax i högdalen, där man kan hitta allt möjligt skoj från olika delar av världen. Bakprocessen ska nämligen vara mycket komplicerad och sträcker sig över flera dagar. Dessutom används ett speciellt mjöl som är svårt att få tag på. Annars hade jag så klart bakat brödet själv….varje dag!

Rätten äts med händerna genom att doppa brödet i grytan. Bestick undanbedes för den rätta känslan. Fräsha gärna upp med färsk annanas, eller varför inte lite chutney! Gott och kladdigt. Mumsfillibabba!!

Sno en idé från nån annan

Jag hittade en spännande länk hos Fröken Dill.

http://frkdill.blogspot.com/2010/02/snacks-som-doftar-ljuvligt.html

Hur göra??

Hur gör man med en matblogg när magen blir sjuk. Inte mycket inspiration till övers då. Jag har i yran försökt drömma mig bort till den första vårdagen, en solig varm vägg, fågelkvitter och droppande smältsnö. En kopp kaffe och några friska andetag.

Kreativ avslutning på veckan


Konceptgruppen med dess fantastiska medlemmar avslutade veckans arbete på Katalin. Smidde planer för hemsidan, nya produkter och drog historier ur verkliga livet i en otroligt snygg miljö. Tack för en fin vecka!

Vardagskompromiss

vardagskompBarnen skrek inte direkt av lycka när jag föreslog bönor till middag. Så kvällens vegetariska fick sällskap av små fina identiskt stora totalt industriella köttbullar, sen var hela familjen glad. Faktiskt så är jag glad att de i varje fall smakade lite på bönorna utan att grina illa.
Kvällens meny: Morötter och pasternacka bakade i ugn med lite olivolja, salt, peppar och oregano. Ljumma mungbönor kokade i buljong (ca 20 min) med skivad scharlottenlök, gula russin och rostad mandel. Tomatchutney utrörd i naturell yoghurt. Gott!!

Fett me´tisdag

deg1deg2semla

Vem har tagit det sista florsockret?? En semla gör sig inte på bild utan puder. Receptet är från Alltid hungrig (kolla länken).

Löjligt enkel limpa

vabEn dag i VABens tecken. Två sjuklingar som ville mysa i soffan med varmchoklad. Och sen lite brödbak för att fördriva tiden mellan filmer och pyssel. Receptet har jag fått från en klasskompis som fått det från sin mamma som fått det från sin jobbarkompis som fått det från…sin mormor som fått det från…vad vet jag.
Hur som helst så älskar jag att baka när det är okomplicerat så tack Maria för att du förenklar min vardag!!

Skepparholmens skärgårdslimpa

0,5 l vetemjöl
0,5 l grahamsmjöl
1 dl krossat vete
1 dl vetekli bröd
1 dl linfrö
2 dl solrosfrön
1,5 msk bikarbonat
1 dl farinsocker
1 msk salt
1 liter filmjölk
1 dl mörk sirap

  • Blanda alla ingredienser och häll sedan över i två smörade formar.
  • Grädda i ugnen 200 grader i en timme.
  • Löjligt enkelt :-)

Kärlekstörstande föräldrar.

Alla hjärtans dag med två sjuka småttingar och två kärlekstörstande föräldrar. Vi fantiserade om weekendresor, caféfrukostar och hotellnätter men landade i att en middag efter att barnen har somnat är det ultimata alla hjärtans dag firandet.

kärlekssoppaKärlekssoppa

till 2 pers + matlåda

1 aubergine
8 jordärtsskockor
3 scharlottenlökar
1 liten klyfta vitlök
2 tsk dijonsenap
1 ½ krm malen koriander
ca 1 liter vatten.
1 dl mellangrädde
olivolja
salt och peppar
ev. frysta franska örter

Rostad flagad mandel

  • Tärna auberginen och lägg den i ett dukslag. Strö över lite salt, skaka runt och låt stå och vätska ur medan övriga ingredienser förebereds.
  • Skala och tärna jordärtsskockorna.
  • Hacka löken och riv vitlöken och fräs  i olja. Tillsätt jordärtsskockor och aubergine.
  • Fräs allt tillsammans och tillsätt senap, peppar och koriander.
  • Häll över vattnet så det täcker och låt koka mjukt. Ca 15 min.
  • Mixa soppan slät och tillsätt mellangrädden och låt koka upp.
  • Smaka av med salt, peppar och eventuellt örtkryddor.
  • Servera med lite rostad flagad mandel på toppen och kanske lite frisk matlagningsyoghurt.

Till soppan blev det vin och frasiga ostpiroger.

Frasiga piroger

1 rulle smördeg
1 bit fetaost
1 liten jalapeno
1 ägg
sesamfrön

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Rulla ut degen och dela den i 9 kvadrater.
  • Smula ner fetaosten och finhacka jalapeno, blanda ihop.
  • Lägg ut en hög av ostblandningen på varje kvadrat av degen, vik över på diagonalen och tyck ihop kanterna.
  • Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.
  • Pensla på ågg och trössla med sesamfrön.
  • Grädda i ca 20 min.

Och så nått sött så klart!

äppeldessert.Enkel äppeldessert
2 pers

1/3 rulle smördeg
lite mandelmassa
1 äpple
1 vispat ägg
lite aprikosmarmelad.

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela delgen i två delar.
  • Riv lite mandelmassa (efter smak) i mitten av degen.
  • Tvätta ett äpple, dela på mitten, kärna ur och skiva varje halva.
  • Tryck ut äppelskivorna över mandelmassan.
  • Vik upp och tryck till degkanterna som en ram runt äpplena.
  • Pensla kanterna med ägg och grädda i ca 20 min.
  • Smält lite aprikosmarmelad i mikron och pensla på äpplena när de har svalnat en aning.
  • Servera gärna med lite vaniljglass.

Hoppas ni hade en fin hjärtedag!

Uppiggande, lugnande och värmande…

ingefärsteJo, det där ingefärsteet jag nämnde igår. Ta ett par, tre centimeter färsk ingefära, skär bort skalet och skiva ner den i en kastrull med vatten (1-2 liter, det är inte så noga). Låt koka några minuter tills vattnet är svagt gulfärgat och smält då ned en ordenlig sked med honung. Det är uppiggande, lugnande och värmande på samma gång.

morotsrakorEfter en lååång frukost i morse så fick vi så äntligen upp våra tavlor på väggen där dom har stått och samlat damm i några månader. Ett energikrävande jobb som krävde en husmanslunch, nåt i stil med raggmunk. Vi hade exakt fem små potatisar att tillgå så istället rev jag ned tre enorma morötter. Lite bacon, lingon och mjölk till.

Lördagshäng

Den här bilden får symbolisera en skön lördag. Fick en lagom lång sovmorgon och frukosten stod på bordet. Kl 09.00 var jag på yogabolaget för ett Bodybalance-pass. Ett måste att prova om man inte har gjort det. Man liksom kliver ur sig själv på nått vis. Efteråt bjuder Anna på gott ingefärste med honung och någonstans där, halvvägs genom tekoppen är jag helt tillbaka igen.
Vidare åkte jag med Herman till tennislekis och sen till godisaffären ;). En slapp eftermiddag med varm choklad och ostmacka till mellis och sen en tacokväll hos Berggrens. En perfekt dag men med ett slut som rimmar fint med Cillas inlägg på Laring.se, vi är mitt i VABruari. En tuff månad för landets föräldrar. Barnen avlöser varandra och stackars Herman som klagat på magont hela kvällen blev dålig så fort vi kom hem. Det blir en stannahemmasöndag i morgon.

En gräddig avtackning


En tårta för att tacka av Mathias som varit projektledare i vårt första projekt. Nu är projektplanen inne och Maria hoppar på rollen inför utförandet. Presentationen gick lysande och vi har firat första milstolpen med en gemensam öl på Katalin i Uppsala.
Det har varit en galet intressant vecka med många insikter och mycket skratt, svett och tårar. Tårtan som jag och Ulrika dekorerade tillsammans får symbolisera den eld som vi har startat och som vi ska hålla brinnande. Jodå, tittar man riktigt noga så ser man symboliken, en stor lägereld som vi kan dansa diverse tillbedjande danser runt. Just nu tillber jag helgens lugn att lägga sig.

Kolla vad jag har hunnit!!

Underbart, jag har skapat lite i köket. Skalat några klyftor, pressat några frukter och plockat en ört. Saltat och pepprat några färska kycklingfileer och skjutsat in allt i ugnen. 200 grader i ca 20 minuter.

Å sen en kaka som ska få bli en tårta under morgondagen. Enligt receptet ska det vara smör i men jag hade inget hemma så det blev rapsolja… Funkar faktiskt bra men det hade kanske varit bättre med en neutral olja.

Lyxig sockerkaka

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör el olja
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g riven mandelmassa
Smör och ströbröd till formen.

•Sätt ugnen på 175 grader.
•Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Ju pösigare smet desto luftigare kaka ;).
•Smält smöret och rör i mjölken. Blanda ner i äggsmeten.
•Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
•Vänd ner mandelmassan och fyll en smord och bröad form.
•Grädda i mitten av ugnen 25-30 min.
•Låt kakan svalna något och stjälp ut den på ett fat.

Imorgon tänkte jag fylla mitten med färsk ananas, lägga på grädde, flinga över kokos och dekorera med kiwifrukter. Och sen hoppas att den går att äta.
Det känns bra att ha jobbat lite med händerna efter allt stenhårt tänkande de senaste dagarna.

1,5 kilo mat


Det har nämnts förut men jag hinner verkligen inte laga mat i veckorna. Å det kliar i hela mig av oro, jag har inte ens några matfantasier att luta mig mot fram till helgen.
Här har vi i varjefall en kille som gillar mat. Johan med sin JÄTTEstora matlåda.
Jag kanske skulle lägga in min egna matlåda i dag. Fabrikkycklingspett, rött råris med russin och nötter och lite mangochutney till det… Hmm, får se om det ser snyggt ut på tallriken ;).

Lite hjälp på traven…

… är aldrig fel. Jag må tycka om att fixa gamla möbler men det roligaste är att leta upp dem och tänka ut vad man kan göra av dem. Den här överdelen på ett skåp stod skrapat och klart för målning i en gammal lada. Jag räddade det från att målas och sen har det samlat damm i ett hörn i vårt vardagsrum. För hjälpen stod min fina händige far, tack tack tack och tack.

Fantastiska Fredag


Sköna Fredag i bilder. En drink och rostade majskorn till kocken. Wallenbergare med potatismos och sockerärtor och världens enklaste dessert.

Wallenbergare 4 pers

500 g kalvfärs
4 äggulor
4 dl grädde
Salt och vitpeppar efter smak.
1 dl ströbröd
Smör till stekning

• Lägg i färsen, ägg och kryddor i en mixer och kör ihop dem en stund.
• Tillsätt grädden i en tunn stråle när mixern är igång.
• Strö ut hälften av ströbrödet på ett fat och forma med blöta händer biffar.
• Lägg dem i ströbrödet. Strö över resten av ströbrödet.
• Stek biffarna i smör på låg värme.
• Servera med potatismos, sockerärtor, skirat smör och rårrörda lingon.

Världens enklaste dessert
2 pers

100 g vit choklad
1,5 dl crèmefraise

• Smält chokladen över vattenbad.
• Blanda ner crèmefraise och rör till en slät smet.
• Häll upp i glas och låt stelna i kylen.

Toppa med favoritfrukten eller bär. Idag blev det jordgubbar marinerade i balsamvinäger och en gnutta socker.

På uppdrag av svärmor

creme bruleePå önskan kommer här ett recept på creme brulee som jag har hittat på Tastline (liksom bilden) . Jag gjorde den senast på nyårsafton så nu är det nästan tillåtet att laga den igen ;-). Jag valde att byta ut
1 dl grädde mot 1 dl mjölk och den blev riktigt bra… och det törs jag säga för att jag har ätit ett oräkneligt antal bruleer i mina dar. Den mest fulländade desserten i min värld.

Creme Brulee
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde (ev 3 dl)
1 dl mjölk (ev 2 dl)
1 dl strösocker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker
6 portionsformar á 1½ dl

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull och lägg även ner stången.
  • Tillsätt grädde, mjölk och ½ dl av sockret. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
  • Vispa äggulor och resterande ½ dl socker vitt och pösigt.
  • Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  • Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen har stannat.
  • Låt krämen svalna och sätt in formarna i kylskåp.
  • Vid servering: Sikta över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun (men inte bränd) karamell.

På spaning i Uppsala

Häromdagen var jag ute för att leta kreativa platser i stan. Det är riktigt spännande att ha en helt ny stad att upptäcka på luncherna. Jag hamnade på stadsbiblioteket och hittade en absolut ”villha” grej. Tänk att få baka runda och goda bullar i den här spisen eller bara ha den som en stor liten fin detalj i köket. Ända sen jag såg den har jag letat efter en anledning att baka och nu har jag hittat den. I kväll blir det en kladdkaka med marshmallows och blåbärsmuffins som jag kan packa fint och bjuda min projektgrupp på i morgon. För imorgon ska vi komma varandra nära på paintballbanan… Och genom att frossa godsaker i mjukisbrallor.

MuffinBlåbärsmuffins

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl naturell yoghurt
4 1/2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk potatismjöl
3 dl färska eller frysta bär
Råsocker

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smält smöret och vispa ihop med ägg och yoghurt.
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen försiktigt.
  • Strö potatismjölet över bären och blanda försiktigt ner dem i smeten.
  • Placera pappersformar (ca 12 st) i en muffinplåt och fyll till 2/3 med smet.
  • Strö på lite råsocker och grädda ca 20 min.
    Ett recept från Leilas A piece of cake med lite modifiering.

kladdkakaKladdkaka med Marshmallows

2 ägg
2 dl strösocker
150 g smält smör
5 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl minimarshmallows

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Vispa ägg och socker.
  • Tillsätt avsvalnat smält smör, kakao, vaniljsocker och vetemjöl och häll smeten i en smord och bröad form.
  • Grädda i ca 20 min, ta ut kakan och strö över marshmallows. Grädda ytterligare 5-8 min.