Monthly Archives: januari 2010

Helgens första njutning

Fredagkvällen som man sett fram mot så mycket avslutades i ett magsjukekalas vilket resulterade i en ordentligt avslagen lördag. Men, idag mår vi bra och kunde njuta av en skön söndagsfrukost. Gott kaffe, jambajuice, massor av vitaminer och världens godaste macka. Rostad Rågkuse med ost och skivat äpple. Kanske ska ta mig till världens åttonde underverk idag och fixa förvaring till Hermans rum… Det hjälper alltid när man behöver fylla på energin :).

Det hårda livet som student…


… Blir så klart lättare med en lunchpromenad i solen och snabbt stopp på den uppvärmda skulpturen för att värma rumpan.

Eftermiddag var ganska tung men det rådde Sandra L, teamets lilarosa blomma bot på. Hon hade blommat ut i köket och bjöd på romantiska veganchokladbollar. Hur fina och goda som helst. Efter det och några kramar så kändes allt bättre.



Jag vet, det kan verka glassigt här uppe i Uppsala men vi jobbar stenhårt hela tiden :).

Kalajs

Tvillingarna Nilsson firas med pompa och ståt. I går förbereddes en köttfärssås som fick stå till sig över natten. Den smaksattes med rött vin, buljong, spiskummin, vitlök, salt och peppar. Andra godsaker som örtkryddade krossade tomater, rödlök, aubergin och färska chaminjoner för fylligheten. På det en riktigt lång koktid, så hade vi en middag för sju vuxna och fyra barn, två matlådor och en pastagratäng som vi kan gratinera i helgen. Det får bli som gensvar på Gratina Gratinatas kommentar den 19/1. Tack för att du bidrar till diskution på bloggen Gratina!

Till efterrätt en dag som denna krävs en tårta av högsta rang. Ett, tu, tre, fyra… Färdiga tårtbottnar är inte så dyra. Och vad gör man inte när man zickzackar mellan stresshålen.

Fyllning 1: Frysta hallon, mikrovågade  med en gnutta socker, till en såsig, syrlig sylt.
Fyllning 2: Riven mandelmassa, pressad citron och citronzest och lite lättvispad grädde. En frisk och lite fastare fyllning.
Inklädnad: Vispad grädde pimpad med physalis och persimon.tååårtan2tååårtan1

Omröstningen

Mosbricka med rostad lök

Mosbricka med rostad lök

Kikärtsplättar med ajvarkeso och kålsallad

Kikärtsplättar med ajvarkeso och kålsallad

Dessa två matlådor skulle ha fått plats på bloggen häromdagen men jag föll i ett stresshåll. Tog mig snabbt upp igen och har bestämt mig för att sluta stressa. Det hjälper inte mig. Men vad som hjälper mig är att du avgör vilken av dessa lådor som får det att vattnas mest i munnen. Kocken till den vinnande lådan kommer att få ett fint pris levererat när hon minst anar det.

Från alla delar av kostcirkeln

MrGorbyDagens skönaste matlåda. Teamkamrat Swar åt med stolthet, alla delar ur kostcirkeln. Kolhydrater, protein och fibrer på samma tallrik. Man ska inte göra det svårt för sig.

Själv har jag försetts med världens härligaste mamma. Hon åker från andra sidan stan, hämtar barnen på dagis och åker hem och lagar middag så den står på bordet när vi kliver innanför dörren. Jag är stolt över min curlingmamma ;). Muuuuaaa!

Morgondagens matlåda

köttfärspajKvällens middag räcker till morgondagens lunch. Jag gjorde en paj på samma degrecept som häromsistens men idag tärnade jag en aubergin, saltade tärningarna och lät dem ligga och vätskade ur sig en aning innan jag stekte dem i olivolja, timjan, vitlök, salt och peppar. I kylen fanns lite uppstekt köttförs kvar, en burk oliver och en kant av min senaste favoritost Reypenaer. Ner med allt i formen, lite äggstanning på toppen och sen in i ugnen. Till det blev det en rödkålssallad med gröna russin och solrosfrön.

Pajdeg

75 g smör
2 dl fullkornsdinkel
1 dl vetemjöl
2 nypor salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl naturell yoghurt

  • Kör smör, mjöl, salt och frön i mixern tills smöret är finfördelat.
  • Tillsätt yoghurten och kör till en deg.
  • Tryck ut den i en pajform och låt stå medan fyllningen förbereds.
  • Grädda i 200 grader i ca 25 min.

Always look at the bright side

Det hände förresten nåt mer i helgen… För i morse när jag enligt mina väldigt inrutade morgonrutiner hade kommit halvvägs till Upplands Väsby så slog det mig. Det var ljust ute… Fantastiskt!

Helgen som gick…

… gick alldeles för fort. Fredagkväll med F på Texas för att frossa i deras chili och ribs ;) jag är ju inte vegetarian ännu. Barnen hos momo å moffa och vi fick en skön kväll som vi avslutade på ön. Lördag förmiddag gav vi oss ut i pulkabacken Deluxe. Mor och Far hade bjudit in hela tjocka släkten till pulkaåkning med eldkorgar, varmkorv, varm choklad och bullar i dalgången och Jäger och öl i toppstationen. Bredvid baren på toppen växte en sällsynt tall som barnen kunde skörda på godispåsar. Fantastiskt mysig dag där alla blev till barn. Efter fem timmars snölek somnade våra kottar i bilen på väg till nästa kalas. Svärmors födelsedagsmiddag. Efter en timmes bilresa, en åksjukesession, skrubbade säten, nyduschad familj och paketinslagning så blev vi bara en halvtimme sena. Tre rätter och ett glas vin senare så var jag nästintill förlamad av trötthet.

Söndagen blev en dag i vilans tecken, lång frukost, lite pyssel, våffellunch, lite titta på film, dricka kaffe, hänga med grannarna och kramas med kidsen.

Måndag, tillbaka i snurren och ska precis hämta barnen efter en spännande men utmattande dag i skolan. Suck, längtar till fredag… Och är sugen på nått riktigt gott till middag.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Första locket lyft

Gröna linser med morötter, lök, spenat, vitlök, tomater, örter och sultanrussin. Banan på toppen, avokado på sidan om och en kesella med mangochutney som grädde på moset. Total mix och mycket inspiration i en och samma matlåda.

 Så för första gången (men inte den sista) har en matlåda innifrån idekrafts fantastiska värld dokumenterats. Tack Emelie för inspirationen!

Ärad vare du, älskade husman!

radhusbiffJa, som sagt. Inte mycket tid över till experiment i köket. Men jag vill verkligen slå ett slag för den gamla hederliga radhusbiffen. Den blir riktigt intressant i sällskap av lingon, så klart, men viktigast av allt, stekta äpplen och nån skiva bacon. Kål- och morotssallad kan förskönas med lite olja och vinäger.

Istället för den läbbiga juicen som skolan serverade för att underlätta upptagandet av järnet i blodpuddingen så kan man ju pressa lite citrusfrukter i vattnet. Det är nog ännu effektivare skulle jag tro.

Stackars lilla gris

Av allt snyggt som finns att hitta på Formex så var det här synen som väckte mest habegär. Tänk att få till sådana bröd. Måste klämma in en bakning ikväll. Baka ur de hemska spår som en stackars överbliven skinka har lämnat efter sig. Jag har hamnat i ett hemskt dilemma. Kvar efter julen fanns en skinka som ingen ville ha. Tanken var att tillaga och ta tillvara på. Själv kommer jag inte kunna äta av den eftersom jag knappt klarar av att hantera kött längre. Men den stackars grisen får inte ha strukit med i onödan. Det tog 4,5 timmar i ugnen och en vansinnigt obehaglig lukt spred sig i huset. Nu har jag vädrat, skrubbat och vädrat igen. Kört pyrolysprogrammet på ugnen men lukten sitter i. Om några mjuka och behagliga bröddofter får lov att smyga genom ugnens fläktar kanske det ordnar upp sig. Jag är farligt nära randen till vegetarianland nu.

Landet brunsås

Kvällen till ära när programmet Landet Brunsås har premiär i SVT2 så blev det köttbullar, potatis, brunsås och rårörda lingon till middag. Det ÄR ju gott! Ruben rörde ihop lingonen, rullade på köttbullarna och sen åt båda barnen med god aptit. Jag glömmer bort sådana klassiker men just den här gör ju att man blir stolt över att vara svensk :-) Haha och stolt över IKEA (världens 8:de underverk) som förser världen med denna delikatess. Programmet börjar kl 20.00 och jag ska ge det en chans… eller två.

Lite skryt har ingen dött av

vallmomuffin2Jag hann ju som sagt baka och laga mat i helgen och dessutom hittade vi ett nytt citat att leva efter. John Mayer som sa att ”man kommer aldrig att sluta utvecklas så länge man fortsätter att imponeras av sig själv” :-) Så, får jag lov att skryta om något jag lyckades riktigt bra  med i söndags.

Syrliga vallmomuffins

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver (el.vaniljsocker)
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
skal och saft från en limes
skal och saft från en citron
1 dl blå vallmofrön

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt.
  • Smält smöret och blanda det med mjölk och häll sedan blandningen i äggsmeten.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dessa i smeten.
  • Blanda citrusskal, saft och vallmofrön i smeten och fördela i formar (ca 15 st).
  • Grädda ca 15 min.

Mmm, dom här skulle inte vara så dumma till dessert  med lite mjukvispad mascarpone och några färska hallon… Eller som dom är med en stor kopp te. Jag måste trappa upp träningen om jag ska fortsätta så här :-).

Väl värd att dokumentera

babytårta2

Hade svårt att avgöra om denna klarade censurreglerna men den är för fin och fantasifull för att gömmas undan. Syrrans första bidrag till bloggen blir en Babyshowertårta som bakats av några vackra kvinnor till en annan vacker kvinna. Haha!!! Lycka till Fia!!

Nytt nummer ute

g&gjan1Januarinummret av Gods & Gårdar är ute (eller har väl varit det ett tag) och sovrumsjobbet ligger på sid 52-54. Gjort av Cathrine Lindberg, foto Thomas Hjertén. Själv är jag inte nämnd även om jag jobbade hårt… men men, jag hänger inte läpp för det…grrr. I Februari kommer ett sjukt snyggt jobb med mattor och lampor.

En dag i spenaten

pajLeeeeedigt och massor av lust att laga mat. Köket har ropat efter mig hela veckan så idag när Fredrik och Herman åkte till tennisen stannade jag och Ruben hemma och trollade i köket. Ruben bestämde att vi skulle laga ugnspannkaka med skinka och äpple (”som mormor gör”) till lunch och jag önskade mig paj med bacon, chevre och bladspenat.  Han vispade, hällde och provsmakade tills allt var perfekt. Vi fick till en ny pajdeg som faktiskt blev riktigt god, så här kommer ett ca recept;

Pajdeg

75 g smör
2 dl fullkornsdinkel
1 dl vetemjöl
2 nypor salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl naturell yoghurt

  • Kör smör, mjöl, salt och frön i mixern tills smöret är finfördelat.
  • Tillsätt yoghurten och kör till en deg.
  • Tryck ut den i en pajform och låt stå medan fyllningen förbereds.

Idag fördelade vi ett paket bacon, en liten smulad chevreost och bladspenat över pajdegen och blandade en äggstanning på 3 ägg, 2 dl, yoghurt, 1 dl mjölk, lite riven ost och svartpeppar. En mättande paj med nötig och god smak.

Eftermiddagen var helt underbar med lördagsgodis och filmmys med barnen.

spenatdippInnan middagen fixade Susanne sin bästa spenatdipp, till nachochips och kall öl. Den var tyvärr så god att det fanns knappt med plats kvar till maten.

Spenatdipp

1 påse fryst stuvad spenat
1 bit riven parmesanost
100-200 g riven stark ost
1 burk finhackade kronärtskockshjärtan (spara spadet)
Sambal oelek efter smak
Salt
Vitpeppar

Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt smälta ihop och koka upp. Spä med spadet till önskad konsistens. Den blir lite tjock, chunky och sjuuuuukt god.

Resten av maten kom ju lite i skymmundan av ovanstående härlighet men smakar säkert bra till lunch i morgon. Lax, vitlöksfräst spenat, couscous och ugnsbakad citron.

  • spenatlaxIn med laxen (kryddad med citronpeppar, salt och pressad citron) i 200 grader i ca 20 min. Lägg med de pressade citronhalvorna i formen.
  • Koka couscous i buljong, olja och lite salt. Rör luftigt och tillsätt hackad persilja.
  • Fräs hackad vitlök och scharlottenlök i lite olja och smör, tillsätt bladspenat och låt smaka ihop sig tills laxen är klar.
  • Pressa den ugnsbakade citronen över och servera gärna med en sval sås.

Jag hade tänkt mig lite nätmelon med granatäpple, passionsfrukt och vaniljkesella till efterrätt men det fick verkligen inte plats.

Äntligen hemma


En vecka är avklarad. Massor av känslor, spännande människor, tacksamhet över vad jag får uppleva. Många trötta stunder, många funderingar, långa resor, försenade tåg, otroligt mycket skratt, nästan lite tårar. Hemma igen efter 11 timmar i skolan, hemma där jag hör hemma tillsammans med en man som vet vad en kvinna behöver ;) kärlek och vin… Out!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Lunchprojektet

salladsbuffesalladsbuffe2

Jo, dagens utmaning bestod i att samla in 30 kr från 38 personer och sedan handla och laga lunch för kollekten. Med två mikrougnar, en vattenkokare och 33 sluga projektledare att tillgå blev det en salladsbuffé. Många viljor att tillfredsställa men resultatet blev bra. Gott och färdigt med god marginal till deadline. Vi shoppade ända upp till den sista 50-öringen och då fick vi till och med kakor till kaffet!!

Dagens främsta erfarenhet är att det faktiskt går att koka ägg i mikron. Vi fyllde ett kärl med kokande vatten, la  i äggen, drog över plastfolie och körde dem ca tio minuter.

Sen har jag hittat en ny uppgift att dokumentera på bloggen. Jag har ju börjat förstå att jag inte kommer ha tid till några fantastiskt fantasifulla vardagsmiddagar men jag kommer att luncha med ett gäng studenter varje dag. Jag har alltid gillat att äta matlåda med folk för att det ger mig nya idéer, tips och recept. Så, mitt nya kall är att dokumentera dagens mest spännande matlåda. Jag har inte introducerat denna idé för mina klasskamrater ännu men jag hoppas och tror att dom ska släppa in mig under plastlocken.

Iskalla fötter

Jag längtar tillbaka till i söndags morse, då var allt stilla. Frukosten smakade extra gott och jag visste inte vad jag hade gett mig in på. Nu sitter jag med iskalla fötter på tåget som var 50 minuter försenat och hoppas att det här är en bra grej jag gör.

Älskade vardag

Inge nytt och spännande på min matfront. Första dagen i skolan har inte bjudit på smaksensationer men en hel del utmaning. 20 sekunders marginal till tåget i morse, frukosten hanns inte med, under lunchen var jag för uppe i varv och till middagen hemma ville jag mest bara kramas med barnen. Men dagens bästa… i matväg måste nog blir min och Fredriks te och kvällsmacka. Dagen har varit toppen och jag ser verkligen fram mot fortsättningen av veckan. I morgon har en teambildande uppgift till lunch utlovats och jag lovar att återkomma med resultatet. Äntligen är vardagen tillbaka :-)

Nått annat kul är att min kära mor har gjort sitt första blogginlägg ikväll. Nu är vi på g igen mamma!!

Äppelplundring

äppelplundringTur att vedspisar finns!
Utanför har kvicksilvret sjunkit till -15, en uppvärmande brasa kan få oss frusna att glömma ”raggisar ”och luva en liten stund. Nu är julen slut och granen skall kastas ut för att ge plats för den sköna fåtöljen. Att titta på semesterkorten och äta en Äppelplundring, naturligtvis  tillagad i vedspisen,  får endorfinerna att öka. Gör dig av med julens favoriter i en enda panna.

Äppelplundring

10-12 Ingrid-Marie äpplen
Överblivna nötrester ur julekorgen, ratade nötsorter.
Russin i valfri mängd (helst ekologiska Sultanrussin)
10 Stora pepparkakshjärtan
100 g Smält smör
1½ dl äkta kallpressad rapsolja, gärna från Julita.
Ca 10 vedträn av god kvalitet, exempel björkved .

Gör så här:

  • Tvätta de röda blanka äpplena och halvera dem, låt skal och kärnhus vara kvar.
  • Skala och hacka nötterna, (hassel-para-mandel-valnöt.) Smula pepparkakorna och strö blandningen över äpplena.
  • Fördela sultannötterna över
  • Ringla likaså. Smält smör och rapsolja  på
  • När värmen i vedspisen är 250 grader är det dags att sätta in plåten i ugnen. Underhåll  värmen med nya vedträn vartefter det behövs.
  • Grädda i den varma ugnen, cirka 45 min. Vedspisar är personligheter så kontrollera gräddningen ofta.
  • Servera  gärna med en hemgjord vaniljsås, annars är även en kula vaniljglass från frysen helt sanslöst gott.

Skapelsen har jag döpt till Äppelplundring, för det passade utmärkt att kasta ut granen efteråt.

/Anntoinette

Lördagsboost

IMG_0893IMG_0892Vem behöver rödvin när det finns tranbär och granatäpplen. En dunderkur med  antioxidanter och c-vitamin kan behövas när man tampas med en trotsig 2,5 åring som inte tycker att lördagsmys är så viktigt bara man får sitt j-drans lördagsgodis. Efter tre utvälta glas, 10 trugande, 10 tjat och 10 ryt så var sista biten uppäten, suck.
Dagen i övrigt bjöd på pulkaåk, långkalsongshäng och våfflor med Berggrens och nu (när middag en är avklarad) har jag kraschat i soffan tillsammans med en 24 månader lagrad Reypenaer (en sjukt god ost) så nu skulle jag kunna behöva det där rödvinet.

Trotsig lördagsdrink

Skapligt mycket granatäpplekärnor
Tränbärsjuice
Massor av is
Bubbelvatten.

  • Töm ett halvt äpple på kärnor och juice i ett stort glas.
  • Fyll på med is.
  • Fyll 2/3 av glaset med tranbärsjuice och resten med bubbelvatten.
  • Drick, glöm allt bråk och känn hur drinken förebygger, hjärt-kärlssjukdomar, karies, urinvägsinfektioner och prostatacancer. Härligt!!

Middagen blev förresten ett hopplock ur delidisken, godast var en laxsnurra med pepparrot- och limekräm.

Fredagsmys

Kvällens middag blev en lammfärsburgare med chevre, ugnsbakade små fina potatisar och en mild söt senapsdressing.

Lammfärsburgare

• Blanda ca 400 g lammfärs med en finhackad scharlottenlök, 1 dl hackad bladpersilja, 2 msk honung, salt och peppar.
• Forma fyra hamburgare och stek i olja och lite smör.
• Toppa burgarna med en skiva chevreost.
• Preppa rostade surdegsbrödskivor med sallad, på med burgaren senapsdressing och en skiva bröd på toppen.

Rostade finpotatisar

• Tvätta potatisen. Jag använde Rattepotatisar.
• Rosta dem ganska hårt med olivolja, flingsalt och hackad färsk rosmarin. 200 grader 25-30 min.

Senapsdressingen gjorde jag blixtsnabbt genom att röra ut lite mild & söt senap i lätt crème fraiche.

Jag vet att vårt nya liv började för bara några dagar sen men eftersom vi körde ett Box-pass tillsammans i går så frossade vi i choklad till efterätt. Choklad/mashmallowglass med egen chokladsås. Suck!

Smält ner kakao, matlagningsgrädde, sirap och lite smör i en kastrull. Låt koka och bubbla ordentligt i några minuter. Denna ljuva skapelse stelnar något när den landar på den kalla glassen…jag vet…helt galet. Tack Anna för inspirationen!

Mellan smörlock och falaflar

smörlockSträckan är provkörd. Det krävs en senväg för att hitta en genväg, men nu har jag hittat snabbaste vägen till Upplands Väsby och en stor gratis infartsparkering. Därifrån tar jag Upptåget och hamnar tre kvarter från skolan. Lycklig över att ha hittat en färdväg som besparar oss 3000 kr i månaden begav jag mig till Sumpan för att spendera det jag  just tjänat ;-) Mötte mamma och syster för att göra en ordentlig genomsökning av seconhandutbudet. Min fina far smet från jobbet och åt lunch med oss, grillade mackor och te till alla fyra och till efterrätt delade vi på ett smörlock. Jag ska absolut söka efter recept på dessa medeltida bakverk som kanske inte ser så så mycket ut för världen men som var svår att sluta bryta ifrån. Var återigen för ivrig för att hinna med en ordentlig bild men, vad göra?!

Hittade lite roliga kläder, ett armband och en stor spegel som ska målas och utgöra basen i Rubens utklädningshörna. Grön ska den bli, det har Ruben bestämt. Pojken har ju smak ;-) Grönt är skönt.

hermansmiddagEtt annat litet äpple har inte heller fallit långt från trädet. Herman har dokumenterat kvällens middag som var lite slapp idag. Färdiga falaflar med råris kokat i buljong och massor av persillade. Till det en rödkålssallad med majs och färsk jalapeno. Jag hade i en tredjedels frukt men det blev så galet starkt att Fredrik log artigt och hämtade (vet inte om jag kommer förlåta detta) hamburgerdressing. Herregud! Ja, det kanske hade varit gott med en sval yoghurt till hettan men det var ont om den varan idag.

Imorgon blir det Fredagsmys!!!

Ledighetskommittén

muffinLedighetskommittén har firat sin sista dag i frihet med bio och popcorn. Imorgon blir det dagis med nya morgonrutiner. F ska till jobbet och jag ska testköra sträckan hemmet-skolan på kortast möjliga tid. Jag ska inhandla lite nya block och byxor och på måndag börjar allvaret :-) Ska bli hur kul som helst och jag hoppas att detta kommer att leda till något bra.

Minusgraderna fortsätter att droppa utanför och vi tassar runt i sockor, tofflor och mössa här inne. Vi har bakat limemuffins och håller brasan levande. En bra sista dag i ledigheten.. haha.. det är härligt att vara lite dramatisk.

Dramatiska limemuffins

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljpulver (el.vaniljsocker)
100 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt
skal och saft från en lime

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Vispa ägg, socker och vanilj vitt och pösigt.
  • Smält smöret och blanda det med mjölk och häll sedan blandningen i äggsmeten.
  • Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dessa i smeten.
  • Blanda limeskal och saft i smeten och fördela i formar (ca 12 st).
  • Grädda ca 15 min.

Norrländskt guld

hjortronIgår blev vi bortskämda med en lyxig trettondagsmiddag från norrlands skogar. Det bjöds på älgfilé med ugnsrostade rotsaker, fantastisk sås på svamp, lingon, sky och grädde. Till detta en chevrekräm och ett pepparrotssmör, smörslungade sockerärtor och brysselkål. Mums!! I min ivrighet så glömde jag att plåta detta konstverk till middag men om ni blundar kan ni säkert föreställa er färgerna, dofterna och smakerna.

Till efterrätt, (som jag såg till att få på bild) en riktigt god cheesecake med hjortron på toppen. Sen en kaffe med Mackmyra whisky som också får räknas in under det norrländska guldet. Gränsen till norrland går väl ungefär vid Gävle.. haha :-)

Att sen pulsa hem i -20 grader kändes helt overkligt. Tur vi hade en Mackmyra under västen.

Tack fin fina familjen för en jättetrevlig kväll!

Värmande fantasier

italy

Nu känns det mer på riktigt. Flygbiljetterna är bokade!! och vi ska få spendera en hel vecka på denna fantastiska plats, ett stenhus i Toscana tillsammans med tre vänfamiljer, massa barn, stora måltider och massor av sooooooool. Mina fantasier är långt framskridna om stora lerfat med solvarma frukter, smakrika sallader, stora bitar ost och ett glas (eller fler) vin vid poolkanten… inget märkvärdigt.. hehe…hahaha…underbart!!! Sen blir det en vecka smygande upp längs Italiens norra kust. Två veckor i matparadiset ;-)

Jag är en lyckans ost!!

Jamba Juice

jambajuiceVärldens bästa frukost eller mellis till barn som inte känner för att äta. Våra små ”tyckte inte om” smoothie innan de drack en riktig på Jamba Juice i Florida (kolla in länken för inspiration till smakkombinationer). Numera kallar vi det Jambajuice här hemma och häller den i hård plastmugg med sugrör (som på semestern) och nu dricker dom det gärna och ofta. Idag hänger vi hemma, har tänt en brasa och druckit semesterdricka för att blir pigga och glada. Själv föredrar jag att dricka ur ett riktigt glas som dessutom gör sig bättre på bild.

Dagens juice – frusna jordgubbar, hallon och blåbär, vaniljyoghurt och lite honung. Annars brukar vi ta en banan för att mjuka upp smaken men någon sådan fanns inte att tillgå i dag.

Lenande soppa


En förmiddag med lek i parken kräver något extra varmt till lunch. Världens finaste systeryster kom hit och till våra djupa samtal om knäppskallar och ett knepigt samhälle åt vi en tröstande god blomkålssoppa med tryffelolja.

Tröstande soppa

• Dela ett halvt blomkålshuvud i små bitar.
• Tärna 3-4 potatisar och en halv purjolök.
• Fräs på detta i lite olja, slå över vatten så att det täcker och tillsätt en buljongtärning.
• Låt koka mjukt, tillsätt en näve ruccolasallad och mixa slät med mixerstav.
• Smaka av med salt och peppar.
• Häll upp i skålar och ringla över lite tryffelolja.

Gott knäcke och ost till!

Vårt nya liv

aloogobiDen kommentaren måste få en plats på den här sidan om jul och nyår. Nu är skåp, frys och lådor rensade på allt vad godsaker heter. Konstigt att man faktiskt föräter sig varje storhelg.

Som start på en ny tid har vi lagat vegetariskt. En egen typ av Aloo gobi.

  • Hackad lök och vitlök fräst i olja, gurkmeja,hel kummin, chilipulver, färsk hackad chilifrukt och ordentligt med spiskummin.
  • Ner med potatis och blomkål delade i lagom stora munsbitar. Några tärnade tomater och en skvätt vatten.
  • När potatisen och blomkålen blivit mjuk öste vi i massor av hackad persilja. (Koriander skulle vara mer rätt här men ingen av oss är något stort fan av denna ört. Jag har verkligen försökt)
  • Till detta, basmatiris så klart. Vitt och gott ;-)