Monthly Archives: november 2009

Julinspiration

Jag satt här kikade in på Laring.se. Alltid så fantastiska bilder Cilla. Jag blev inspirerad att plocka fram lite av mina bilder från förra julen, nu när vi ändå  frossar i jul. Tack för att du finns som inspirationskälla!

jul1jul3jul2

Advent

advent

Vilken skön dag. Frukost med vörtbröd och en hel kanna te. En promenad till parken medans solen var uppe och sen till familjen Berggren. Första glöggen är avsmakad, första lussebullen har syndats och julstjärnorna är på plats.

Det blev middag hos Berggrens också, vi slog våra kloka ihop och fick till en pasta med älgkalvfärs och massor av purjolök. Det har blivit mycket pasta på sista tiden… hmm, det är ju en helt fantastisk bas att trolla med och det här blev hur gott som helst.

Nu sover barnen, jag har fått en kopp te och lite kvalitetstid med min dator. Försöker hitta så många julklappar som möjligt på nätet men det ger ju inte rätta känslan så i morgon ska jag bege mig till Sumpan för att leta seconhandklappar. Vi har återvinningstema den här julen. Jag har utmanat mamma och syrran i att fynda roliga, annorlunda, billiga och välgörande klappar i år.

Sjuka barn

Det här är tredje veckan som barnen avlöser varandra med höstsnuva, hosta och febertoppar. Men jag har hitta lunken. Vi har pysslat, bakat och tittat på filmer. Fikat pepparkakor, clementiner och börjat julpynta. Tänkte gå loss ordentligt i morgon och fixa en fin adventsstake, ta in några hyacinter å kanske baka nått.

Dagarna hemma med barnen har inneburit mycket gröt, yoghurt, saft, kaffe, jambajos (kräver ett eget inlägg, fixar det i helgen.) men här kommer i varje fall ett middagstips från vår fredagskväll.

Marinerade några jätteräkor i olivolja, vitlök, sambal oelek, pressad citron, färsk persilja, timjan salt, peppar och lite honung. Kokade upp spagetti, fräste räkorna med hela marinaden och blandade runt alltihop. Toppade med lite god olivolja och parmesanost.

Kvällens middag

middag24middag24,5

Frankrike, Asien och Sverige en salig blandning och det blev faktiskt riktigt gott. Jag smörjde in laxen med rapsolja, frysta franska örter och pressad lime och bakade den tillsammans med paprikabitar i ugnen. Jag var sugen på risotto till men hade bara grötris hemma men det kan också duga. Så jag fräste riset med lite rapsolja, lök, riven ingerfära och rivet citronskal och spädde på med buljong tills den var klar. När laxen var färdig hällde jag ner skyn i riset och det blev riktigt  krämigt och smakrikt. Ok, ett par msk matlagningsgrädde fick gosa in sig men inte en gnutta ost så den var helt ok nyttig.

En nyfunnen favorit

aebelskiversTre fantastiska dagar i Köpenhamn, solen sken och vi satt på uteserveringar. Oförskämt härligt att förlänga hösten med terassvärmare och filtar… Värmande glögg (som visst var rätt stark) och nygräddade aebelskivor. Det kanske är något som bara jag har missat men isåfall är jag glad att jag har upptäkt dom små rackarna nu. Det är så obeskrivligt skönt att resa, man hittar alltid nått nytt att uppleva, smaka eller önska sig. Nybakat bröd från bageriet till frukost, smörrebröd med öl till lunch och sen några aebelskivor som mellis, en välbalanserad gi-kost att leva länge på ;-).

Överst på önskelistan står nu ett aebelskivejärn (munkpanna), så jag kan införa en ny helgfrukost här hemma. Jag hittade ett sjukt fånigt youtube-klipp men jag lärde mig faktiskt hur dom blir riktigt runda och fina. http://www.youtube.com/watch?v=xWxISl1dpyI

Här är ett av alla recept jag har hittat på nätet, det är väl bara att prova sig fram tills dom är perfekta. Till jul borde man väl ha snittsen inne?!

1 ägg
1 dl strösocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 gr smält margarin
Några droppar citronsaft
eller så skulle jag kunna tänka mig
lite malen kardemumma, kanel eller äkta vanilj.

Blanda alla ingredienserna till en jämn smet. Fyll håligheterna i pannan nästan till bredden
och grädda  ca 5 min. Använd en trästicka (grillspett) att vända  med, en liten rotation i
taget till skiverna är gräddade runt om.

Utmattad

Äntligen ryggläge, en galet lång dag i Uppsala. Intagningsintervju å workshops för att bli projektledare, hårt liv, men nu är det avklarat. I morgon sticker vi till Köpenhamn å käkar smörrebröd, dricker en kall öl och umgås med vänner. Det är jag värd efter idag ;) natti natt

- Posted using BlogPress from my iPhone

Städpannkakor

Pannkaka med färskost, lax och rödlök.

Vi är hemma idag, jag och Herman. En liten bit av solen tvingade sig fram i förmiddags och det var fantastiskt att se. Så fantastiskt att det lockade fram lusten att rensa och göra fint. Vi har möblerat om och packat upp flyttkartonger sen flytten för snart……. två år sen. I hallen står två fulla kartonger att köra till myrora och i bilen ligger antalet soppsäckar med diverse att köra till tippen. Skönt!

Till lunch stekte vi pannkakor, försökte få grabben att prova med lax och lök, haha! Menäää… Sylt går ju också bra :-).

Ruben goes banana!

bananas

Herman kom hem febrig från dagis, ville helst ligga på soffan.
Jag och Ruben bakade en god banankaka som vi bjöd brorsan på,
med ett glas kall mjölk såklart.

150 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 dl florsocker
4 mogna bananer
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingerfära
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader, vispa smör, socker och florsocker krämigt och rör ner de mosade bananerna. Tillsätt äggen. Blanda alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner blandningen i smeten. Fyll en smord, bröad limpform och grädda ca 30 min.

Min ugn gör jobbet.

Vardagsmiddag…. mmm, har egentligen inte lust men är faktisk sugen på nått riktigt, nått lagat som känns lite som ett lånkok men kräver minimalt med tid. Nått som man bara rör ihop, slänger ner, pudrar över och tjoff in i ugnen. En köttfärslimpa omringad av grönsaker. Lite sötstark senap, kalvfond och örter i färsen. Grovt skurna grönsaker med olivolja, honung och flingsalt. Allt bakat  i samma goa form vilket kokade ihop till en riktigt god sky i botten…. den gick utmärkt att ösa över pastan…yum!
Jag tror det tog 15 minuter allt som allt plus 35 minuter i ugnen så klart, men då satt jag med killarna och degade…. med trolldeg.

Annars är jag mest sugen på att baka nått smarrigt. Men det ligger ett problem i att baka smarrigheter. Jag skulle äta alldeles för mycket själv…. måste nästan ge bort det direkt. Jag ska nog leta upp nått riktigt sliskigt sött och delikat att baka ikväll.

Köttfärslimpa med ungsrostade grönsaker

Vad gör man när regnet öser ner?

Tänkte använda kvällen till att uppdatera sidan med lite jobb som har gjorts de senaste åren. Här är senaste nummret av Gods & Gårdar där jag jobbade tillsammans med Inger Wachtmeister och Anna Kern.

Fler bilder under inredning.

Gods & Gårdar nr 11

Gods & Gårdar nr 11

Söndagsfrulle

Hermans våfflorBarnen sov till 08.00 och vaknade med en högljudd önskan om våfflor. Vi gräddade dom frasiga och smarriga och ringlade honung över alltihop. La till en god kaffe och lite tända ljus så kändes det deppigt gråa och regniga mörkret inte så hotfullt längre.

Hermans våfflor
50 gr smält smör
2,5 dl vatten
2,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Rör ihop alla ingredienserna och börja grädda.
Ät dom direkt eller lägg dom på ett galler.

Höst och varma drycker

kaffelitenDen här kaffen avnjöts förra hösten på ett café i Paris. Jag, mamma och Cilla smidde stora planer och den här bilden kan återbringa känslan av att allt  är möjligt.

Tack min fina älskling…

för att du finns och för att du kickar igång mig. Och för att du valde en sån fin testbild :-)

IMG_0073

En magisk bakgård i Bergamo, Italien,  med galet god mat runt hörnet. På onsdag åker jag dit igen och då ska maten dokumenteras. Äntligen!!!